Vernieuwing en verduurzaming appelopstanden in de praktijk

Nieuws Datum
08/02/2021
Fruitteler Sander Verstegen werkt samen met zijn broer, vader en oom op hun Fruitbedrijf Verstegen VOF in Opijnen. ‘We vernieuwen en verduurzamen steeds meer, maar het mag niet ten koste gaan de kwaliteit van het fruit.’

Op het fruitbedrijf telen de fruittelers op 32 hectare Migo en Conference en op 43 hectare Goudreinetten, Elstar, Red Prince, Kanzi, Tessa, Maribelle, Gala en Golden Delicious. Verstegen: ‘Bij appel vernieuwen we om de tien tot twintig jaar. Ons oudste perceel appels is veertien jaar oud, het jongste één jaar. Als de boom ouder wordt, neemt de kwaliteit van de boom en het fruit af. De laatste twee jaren hebben we oudere fruitbomen vervangen door het clubras Tessa. Bij de aanplant van nieuwe rassen kijken we naar het plukvenster. We plukken nu in totaal zo’n acht weken. Maar we selecteren ook op hoe sterk een fruitras is. Zo is de Tessa bijvoorbeeld een sterk en weinig ziektegevoelig appelras, dat ook goed smaakt, wat eveneens een belangrijke overweging is bij de keuze van nieuwe aanplant.’

Fruittelers werken steeds duurzamer. ‘We werken met drones en GPS-taakkaarten die aangeven waar precies gewasbeschermingsmiddelen of bemesting toegediend moet worden, waardoor we veel minder middelen gebruiken. Sinds kort hebben we ook andere bomen, een soort 2D-haagbomen. De plat gesnoeide vorm maakt dat de middelen beter bij de boom en het fruit komen. Bovendien is het door de vormsnoei gemakkelijker via GPS te wortelsnoeien bij hard groeiende bomen en te bemesten bij zwakkere bomen. Het wortelsnoeien en bemesten zorgt ervoor dat je meer egale producten krijgt die voldoen aan de gewenste vruchtmaten. Een groot percentage van dat fruit levert een hogere prijs op. In een groot deel van onze boomgaarden maken we ook gebruik van vochtsensoren en druppelslangen, wat meer dan de helft aan waterverbruik scheelt. Al deze vormen van verduurzaming kosten niet alleen minder tijd, maar je hoeft ook minder middelen, bemesting en water te gebruiken, wat beter is voor het milieu.’

‘Daarnaast maken we, als dat mogelijk is, meer gebruik van biologische middelen. In de boomgaarden hangen bijenhotels en predatorhuisjes. Drie jaar geleden zijn we begonnen met het zaaien van bloemstroken. Het eerste jaar merkten we daar weinig van, maar de afgelopen twee jaar leidde het er waarschijnlijk toe dat we niet langer meer het gewasbeschermingsmiddel Vertimec hoefden te gebruiken. Dat is gunstig, omdat dat een belastend middel is dat heel slecht is voor nuttige vijanden. Maar in sommige gevallen zijn chemische gewasbeschermingsmiddelen nog steeds nodig. Alles wat je kunt doen om te verduurzamen is mooi meegenomen. Ook wij spuiten het liefst zo min mogelijk. Dat scheelt ons ook tijd en geld. Maar ik meen dat de kwaliteit van de appels en peren wel goed moet blijven, om de kwaliteit te kunnen waarborgen zoals de afnemers en consumenten die willen. De Betuwe is een fruitgebied en dat moet zo blijven. Als fruittelers doen we er alles aan om dat zo duurzaam mogelijk te doen. Ook op de nieuwe fruitopleiding, de Fruit Tech Campus, wordt uitgegaan van vernieuwing en verduurzaming binnen de fruitteelt. Zo hoop ik er bijvoorbeeld op dat we binnen enkele jaren al plukrobots in kunnen zetten in onze boomgaarden.’

Terug