Duurzaam maaien met de eTrac

Nieuws Datum
12/07/2021
Thieu Berkers van Farmertronics uit Deurne hoopt volgend jaar zijn onbemande elektrische tractor op de markt te kunnen introduceren. In 2014 startte hij met de uitwerking van zijn idee. Het fruitbedrijf van appel- en perenteler, NFO-voorzitter productgroep Appel en ambassadeur van het Fruitpact Bert den Haan in Kerk Avezaath fungeert als proefbedrijf voor de doorontwikkeling van de eTrac. ‘De machine past helemaal binnen de ontwikkeling van precisie-tuinbouw en de wens om duurzamer te telen.’

Op het logo van de eTrac staat een trekpaard afgebeeld. Berkers: ‘Ik ben zelf een boerenzoon. Mijn vader werkte nog met een trekpaard,mijn broers werkten later met een dieseltractor. Het idee voor de onbemande elektrische tractor werd geboren vanuit een ideologie: hoe kun je verduurzamen binnen de land- en tuinbouw? Naar het paard kunnen we niet meer terug, maar we kunnen wel een stap zetten voorbij de dieseltractor. Ik richt me op wat er wél kan. Van daaruit is de eTrac ontstaan. De accu voor de elektrische motoren kan opgeladen worden met zelf duurzaam opgewekte stroom van zonnepanelen op schuren of een windmolen. Na acht uur laden, kan de tractor acht uur rijden. Onbemand, want met GPS-taakkaarten kan de tractor autonoom taken uitvoeren. Hij kan nu maaien (met de zogeheten Ecoclipper), schoffelen, plukkarren trekken, maar met behulp van camera’s op de tractor willen we nu ook bloesems tellen, een beginnende insectenplaag detecteren en plekspecifiek met een KWH-spuit minimaal gebruik maken van gewasbeschermingsmiddelen. Alle onderdelen van de eTrac worden in Nederland en andere Europese landen gemaakt.’

Tot nog toe is de eTrac een prototype. ‘Ik ben met eigen geld en een lening, maar mede dankzij subsidies, van onder meer het Regionaal Investeringsfonds van de Regio Rivierenland zo ver kunnen komen. Met een recent tot stand gekomen samenwerking met Bert den Haan, Aurea Imaging, Delphy en Avular willen we de eTrac doorontwikkelen, zodat die perfect werkt. Nu zijn er her en der nog wat kinderziektes. Zo stopte de eTrac de eerste keer dat ik die samen met Bert den Haan op zijn perceel uitprobeerde nog voor iedere uitstekende tak, vanwege te gevoelig afgestelde veiligheidssensoren. Nu niet meer. Ik heb al een keer eerder gebruik kunnen maken van een MIT-subsidie van de overheid, waarmee innovatieve ontwikkelingen binnen de topsectoren worden gesubsidieerd. Dit najaar hopen we, deze keer als vijf partijen, daar weer van gebruik te kunnen maken, zodat de eTrac begin volgend jaar voor de markt geschikt is. Hij moet wel perfect kunnen werken. En het bedrijf van Bert den Haan is een mooie plek om testen uit te kunnen voeren. De eTrac is overigens niet alleen geschikt voor de fruitteelt, hij kan ook gebruikt worden binnen bomenteelt, voor het onderhoud van sportvelden en het slepen van kunstgrasvelden. En in de tussentijd ben ik ook al bezig met een eTrac-zaaimachine, die geschikt is voor het nieuwe, natuurherstellende gewas Silphie.’

Den Haan: ‘Ik doe mee aan het project omdat het binnen de toekomst van de land- en tuinbouw past. Innovatie interesseert me. Binnen de fruitteelt zal steeds meer gebruik gemaakt worden van techniek en er zal sterk verduurzaamd worden. Ik vergelijk de eTrac altijd met een robotgrasmaaier voor in de tuin. Door gebruik te maken van de onbemande elektrische tractor heeft een teler veel minder arbeidskrachten nodig, waar tegenwoordig toch al steeds moeilijker aan te komen is, je stoot er veel minder CO2 door uit en we kunnen er een flinke stap richting precisietuinbouw mee maken, waardoor we minder gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken. We kunnen met de eTrac dus goedkoper én duurzamer fruit telen. Dat is toch fantastisch. Ik heb hier zelf kunnen zien dat de eTrac heel goed maait en hij verbruikt nog minder energie dan vooraf berekend. Datagestuurde robotisering hoort bij de toekomst van de fruitteelt, temeer omdat bedrijven steeds groter worden. Ik ga daar zelf ook zeker gebruik van maken en denk de komende tijd graag mee over de verdere praktische uitwerkingen van de eTrac. Ik vind het vooral heel interessant om betrokken te zijn bij de doorontwikkeling ervan.’

Meer informatie over onbemand elektrisch maaien met de eTrac met Ecoclipper.

Terug