Efficiencyslag met nieuwe pruimenverpakkings- en sorteermachine

Nieuws Datum
12/07/2021
Marinus en Frederik Bunt van B&B Fruit uit Herveld presenteerden eind juni aan vele belangstellenden hun nieuwe pand met daarin een nieuwe sorteer- en verpakkingsmachine voor pruimen. ‘Door uitbreiding van onze pruimenteelt liepen we met de oude machine tegen een capaciteitsprobleem aan. De nieuwe machine is veel efficiënter en we hebben er veel minder arbeidskrachten door nodig.’

Marinus en Frederik Bunt: ‘We verzorgen de hele fruitketen: bomen kweken en planten, de teelt en oogst, het sorteren en verpakken én de verkoop van de verse pruimen. Ons areaal is flink toegenomen sinds we vijftien jaar geleden bij Frederik in de schuur begonnen met sorteren en verpakken. Inmiddels hebben we zo’n veertig hectare fruit in Nederland en twintig in Polen. De vorige machine kochten we dertien jaar geleden. Het was destijds een van de eerste machines die op kleur en diameter kon sorteren. Die machine was eigenlijk bedoeld voor kersen, maar Frederik heeft die destijds met iemand van de fabriek omgebouwd, zodat die ook geschikt zou worden voor pruimen. Vijftien jaar geleden hadden we nog maar zo’n 100.000 kilo pruimen in een jaar, vorig jaar was dat 2.000.000 kilo. We liepen tegen een capaciteitsprobleem aan en wilden met een nieuwe machine een flinke capaciteits- én efficiencyslag maken.’

De neven Bunt zagen het sorteer- en verpakstation op de Fruit Logistica-beurs in Berlijn. ‘Maar voor we tot aankoop besloten, wilden we meerdere machines in de praktijk zien. Daarom hebben we vorig jaar heel wat afgereisd naar Frankrijk, Spanje en Italië om verschillende sorteer- en verpakkingsmachines te bekijken bij fruitbedrijven. We besloten over te gaan op de sorteer- en verpakkingsmachine van Sorma Benelux. De kwaliteit van het fruit staat bij ons wel voorop en we hebben de indruk dat deze machine goed werkt en veel kan. De nieuwe machine, die wel meteen geschikt is voor pruimen, maar ook voor andere vruchten met een formaat tussen de 30 en 100 millimeter, komt uit Valencia. Hij sorteert niet alleen op grootte en kleur, maar weegt de vrucht ook, kan de schil beoordelen en de vrucht ook van binnen op plekjes detecteren, waardoor je ook kunt sorteren op kwaliteit en rijpheid. Zo kunnen we binnenkort zelfs op ready-to-eatpruimen sorteren. Mensenwerk zal altijd nodig blijven binnen de fruitteelt, maar het in gebruik nemen van de machine scheelt ons veel arbeidsuren. Er hoeft nu alleen nog maar een lege kist erop gezet en volle verpakkingen eruit gehaald te worden. Eerder werkten hier in de oogsttijd zo’n tien tot zestien weken – we proberen vroege rassen te vervroegen en late te verlengen – in drieploegendiensten zo’n zestien tot twintig mensen. Met deze machine kunnen we naar tweeploegendiensten met twaalf medewerkers. Buiten het pruimenseizoen willen we voor derden vruchten gaan sorteren en verpakken. Bijkomend voordeel van de nieuwe machine is dat die zowel punnets, kisten als dozen vult. Konden we eerder vooral productiegestuurd werken, nu kunnen we ook vraaggestuurd werken. Heeft de ene supermarkt een aanbieding, dan willen andere supermarkten voor de week erop ook een grote partij pruimen. Met de oude machine konden we niet meer pruimen leveren als iets goed liep, nu voortaan wel. We zorgen met onze pruimen voor zo’n veertig procent van de Nederlandse markt, maar ieder jaar komen we nog steeds pruimen tekort. De Nederlandse pruimen zijn dan ook van superieure kwaliteit en worden als het warm is, net als kersen, veel gegeten.’

Omdat de nieuwe machine veel groter is dan de vorige moest er meteen een nieuw pand gebouwd worden. ‘De nieuwe machine is 35 meter lang. Met het nieuwe pand gaan we van 550 naar 2000 vierkante meter. Op dit moment is het gebouw bijna klaar. We kunnen er wel al in aan de slag voor de komende oogst. De machine is gebruiksvriendelijk, maar binnenkort komt er vanuit Spanje een medewerker van Sorma Benelux naar B&B Fruit die ons helpt bij de programmering van de machine. Uitdaging is nu dat voor de oogst, half juli, alles voor elkaar is. Het wordt dus even oefenen, om daarna zo’n tien tot vijftien jaar met de machine vooruit te kunnen.’

Terug