Fruitteelt robotiseert met HSS

Nieuws Datum
11/10/2021
Spuitfabrikant Hol Spraying Systeem (H.S.S.) in Geldermalsen presenteert eind oktober de Fruit AgBot, een driewielige agrarische robot. De AgBot wordt gecombineerd met door H.S.S. ontwikkelde machines voor de fruitteelt. Hendrik Hol van H.S.S.: ‘Robotisering binnen de fruitteelt zal toenemen, waardoor mechanisch uitgevoerde werkzaamheden in de teelt voortaan autonoom verricht kunnen worden.’

Hendrik Hol: ‘H.S.S. is een samenwerking aangegaan met het Nederlandse bedrijf AgXeed. AgXeed heeft verschillende AgBots ontwikkeld voor de landbouw. H.S.S. verzorgt de verkoop en service van de AgBot 2.055W3 voor de fruitteeltsector en voegt zijn eigen ontwikkelde boomgaardspuit met GPS en H.S.S. ISA toe. Andere machines die H.S.S. inkoopt worden geautomatiseerd en daar waar nodig voorzien van een elektrische aandrijving. De afgelopen vier jaar heeft H.S.S. gewerkt aan het autonoom maken van diverse machines die gebruikt worden in de boomgaard. Om autonoom te kunnen werken is het belangrijk dat een machine eerst word geautomatiseerd.’

‘De AgBot heeft geen cabine, waardoor het mogelijk is om te werken met gedragen machines. Dat geeft voordelen voor gewichtsverdeling. Werktuigen zijn eenvoudig te wisselen. Vijfennegentig procent van de mechanische werkzaamheden in de aanplant kan worden uitgevoerd, zoals gewasbescherming, mechanische en chemische onkruidbeheersing, grasmaaien, snoeihout versnipperen, wortelsnijden, mechanisch snoeien en kunstmest of compost strooien.’

‘De aansturing en routeplanning gebeurt vanuit een online portal. De aanplant word eerst in kaart gebracht en alle boomrijen worden met GPS opgemeten. Om de machine te kunnen verplaatsen en er werktuigen aan te kunnen koppelen is er een afstandsbediening aanwezig. De AgBot kan niet zelfstandig over de openbare weg rijden, maar moet daartoe op een aanhanger worden geladen. De aandrijving is diesel-elektrisch, dat geeft een brandstofbesparing van dertig procent en een laag geluidsniveau, waardoor werken in de nachtelijke uren geen overlast geeft. Eén complete set (AgBot én machines) kan 25 tot 30 hectare boomgaard bewerken, dat bespaart ongeveer 750 arbeidsuren per jaar.’

De ontwikkelaar: ‘Ik ben ervan overtuigd dat robotisering de toekomst is, alleen al omdat het steeds moeilijker is om aan arbeidskrachten te komen. Binnen de fruitteelt werkt ons GPS-systeem al nauwkeuriger dan binnen de landbouw, tot op zo’n tien centimeter nauwkeurig. H.S.S. richt zich op robotisering van alle buitenwerkzaamheden in de fruitteelt uitgezonderd de oogst, handmatige snoei en handmatig dunnen. Om deze werkzaamheden met een robot ook uit te kunnen uitvoeren is een verandering van plantsysteem nodig. Het plantsysteem met leifruitbomen zoals we bij onze klanten in Nieuw-Zeeland zien is daar meer geschikt voor. Bij heel grootschalige fruitteelt is de AgBot daarnaast nog rendabeler. We zijn er trots op dat we onze innovatie binnenkort aan bedrijven kunnen presenteren door de demo-tour die start op 26 oktober.’

Terug