Kerstenteelt blijft uitdaging

Nieuws Datum
11/10/2021
Hadden kersentelers Erik en Wouter van Elst uit Lienden de laatste jaren voornamelijk te maken met de opmars van de suzuki-fruitvlieg, dit jaar was die nauwelijks te traceren. Afgelopen zomer veroorzaakte vooral de hoeveelheid neerslag voor een vermindering van de kersenoogst.

Erik en Wouter van Elst telen op 19 van hun 33 hectare verschillende kersenrassen in de Marspolder in Lienden. ‘We hebben ruim dertig jaar geleden het, destijds nog gemengd, bedrijf van onze vader overgenomen. In 1990 waren wij een van de eerste bedrijven in Nederland die laagstamkersenbomen plantten. Eerst probeerden we dat uit op een klein perceel, waarna we de kerstenteelt geleidelijk aan uitbreidden.’

Met om de kersenpercelen heen gaas en erboven doek over overkappingen zijn de boomgaarden beter beschermd tegen plagen en weersinvloeden. ‘De afgelopen jaren hebben we geëxperimenteerd hoe we met minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen de suzuki-fruitvlieg konden bestrijden. Maar tot onze grote verrassing waren er dit jaar nauwelijks suzuki-fruitvliegen. We vermoeden dat het te maken heeft met het koude voorjaar. Veel vaker is het weer juist de grootste vijand binnen de kersenteelt. Nachtvorst hebben we goed onder controle met de Frostbuster, die warme wind door de boomgaard blaast. Maar dit jaar hadden we in de boomgaarden door de natte zomer wel meer last van vruchtrot, waardoor zo’n dertig tot veertig procent van de kersenoogst overstuur is gegaan. En door onweer in combinatie met storm kunnen kappen eraf waaien.’

De broers: ‘De uitdaging als kersenteler is de beste kwaliteit kersen leveren. We blijven innoveren en experimenteren, willen altijd weer beter. Dat doen we met nieuwe kersenrassen en innovatieve productiemethoden. Onze eerste kersen zijn Burlat en Merchant, die we zo’n drie tot vier dagen vervroegen en daardoor als eerste op de markt hebben, wat later volgen Kordia, Karina en Regina. Met de Finals, een laat ras, hebben we nog zo’n drieënhalve week kersenoogst na het oorspronkelijke kersenseizoen. De keuze voor kersenrassen maken we op smaak, productie en houdbaarheid. Na de oogst ga je er onmiddellijk weer voor zorgen dat de kersenbomen het volgende jaar weer sterke knoppen kunnen krijgen. Tegelijkertijd werken we aan goede huisvesting voor de seizoensarbeiders.’

‘Een klein deel van de kersen wordt afgezet via twee eigen kersenstalletjes in Lienden, de rest gaat al jaren naar Albert Heijn, voor ons een fijne partner. Tijdens de oogst komen ze bij ons iedere avond verse kersen halen. Bij de kersenstallen verkopen we vooral aan lokale, vaste klanten, soms aan toeristen. Sommige mensen uit bijvoorbeeld de Randstad komen daarna terug. Eén daarvan wil graag witte kersen, waar we maar enkele bomen van hebben. Wat betreft de toekomst van de kersenteelt denk ik dat we als kersentelers vooral aan saamhorigheid kunnen werken. En dat gebeurt gelukkig steeds meer. Sinds enige tijd maken we deel uit van een kersentelersgroep die uit zo’n twintig ondernemers bestaat. We wisselen kennis uit en delen ervaringen, waardoor we gezamenlijk verder komen.’

Terug