Jonge garde

Fruit produceren is als F1-racen: topsport op de Kennisdag

Nieuws Datum
19/12/2022
Niet alleen oude rotten in de fruitteelt, ook de jongere garde is meer en meer aanwezig op de Kennisdag van NFO en WUR, in Hotel Van der Valk Tiel. Fruitpact sprak eind november met Roy de Kat Angelino, Herman de Vree en Jan Timmerman.

In zijn openingswoord van de Kennisdag maakte NFO-voorzitter Ron Mulders een vergelijking tussen fruitteelt en de Formule 1. “Racen hang af van techniek, veiligheid, zuinigheid en omgaan met voortdurend veranderende regels. Dat kun je niet alleen, het is teamwerk. Zo moet de fruitteelt dat ook doen: samenwerken om ervoor te zorgen dat we allemaal kunnen leven en onder de streep nog iets overhouden ook. Ik zie jullie als de coureurs, die hun kennis met elkaar delen om tot records en andere grote prestaties te komen.”

Voelt fruitteler Jan Timmerman uit IJzendoorn, die 19 hectare fruit bestiert, samen met zijn ouders, Dat ook zo? “Dat de fruitteelt en soort topsport is, klopt wel. Het is immers je passie het goed te doen. Daarom is een Kennisdag voor mij ook waardevol. Immers, wanneer je mensen leert kennen zoals hier en met ze in gesprek gaat, kun je leren en ook samen veel bereiken.” Timmerman gaat naar de Aedes hogeschool in Dronten. Drie dagen school en drie dagen thuis op het bedrijf. “Het is een tweejarige opleiding, maar ze focussen niet op fruitteelt. Ik leer er de nieuwste inzichten en technieken. Hier hoor ik wat er, op basis van de enorme hoeveelheid ervaring van telers die hier de Kennisdag bezoeken, in elk geval níet gaat lukken omdat het al geprobeerd is. Kennis veroudert ook.”

Herman de Vree uit Dodewaard doet veel ervaring op als bedrijfsleider op de Proeftuin in Randwijk. “Kennis is de sleutel voor succes in deze sector. Hier spreek je elkaar, de rest van het jaar ben je op je eigen bedrijf en in de coronaperiode kwam je daar zeker niet vanaf. Je spreekt hier enthousiaste mensen die hetzelfde vak als jij uitoefenen, je kunt de voorlichters van de Proeftuin hier aanspreken, de lezingen zijn interessant want je hoort de laatste stand van onderzoek. En natuurlijk de zorgen, het is een serieuze aangelegenheid, je praat over je bestaan. Hier lopen de ervaren vaklui waar je meteen mee in gesprek kunt.”

Gevraagd naar de F1-vergelijking geeft hij daar zijn eigen invulling aan. “Een coureur ben ik niet, maar fruitteelt is topsport. Je streeft voortdurend naar het beste resultaat en daar heb je ook plezier in. We hebben allemaal dat we zo goed mogelijk en met minder druk op het milieu produceren. Het is werk op het scherp van de snede, in die zin dus topsport.”

De jonge garde is doordrongen van het vergroenen van de sector. Zo ook Roy de Kat Angelino uit Kesteren, die samen met zijn ouders een bedrijf heeft. “De Kennisdag geeft je de gelegenheid eens een ander perspectief op je werk te krijgen. Je bent immers het hele jaar buiten bezig. Hier de lezingen bijwonen is waardevol, je krijgt er bredere inzichten door. Overal klinkt de noodzaak tot groener werken. Dat onderschrijf ik, maar ik vind wel dat de klimaatgekte onnodige druk veroorzaakt. De teelt past zich allang aan. We hadden vroeger een hagelkanon, maar dat bleek niet zo’n succes. Je hebt nu hagelnetten. Hier hoor je wat er werkelijk aan de hand is, hoe je bijvoorbeeld met groene middelen insecten kunt bestrijden, of met natuurlijke vijanden. Je moet wel.”

Hij ziet wel een parallel met de Formule 1. “Er komen steeds meer regels, de kostprijs van fruittteelt stijgt, maar de opbrengst neemt niet toe. We hebben te maken met steeds scherpere eisen, waar we als telers een antwoord op moeten vinden. Op dagen als deze, en op praktijkdagen, neem je altijd een nieuw inzicht mee. En daarnaast is het ook gewoon een sociale gebeurtenis van belang.”

 

Terug