Marcel Leeuwis

Nog geen plek voor ‘groen’ hardfruit

Nieuws Datum
11/07/2023
Het roer moet om, vindt hardfruitteler Marcel Leewis uit Tuil. “Je komt met milieubewust fruit telen eigenlijk de keten niet in. Terwijl je wél extra kosten maakt. Iedereen mag aan fruit verdienen, maar de teler krijgt zo goed als niets.”

Hij legde op Kolkenbosch bij Tuil zes jaar geleden een natuurvriendelijke boomgaard aan. “Bloemranden, waterpartijen, insectenhotels, nauwelijks nog spuiten, noem maar op. Maar de afzet betaalt er niets méér voor. Vraagt er niet eens naar. Knikt braaf mee wanneer de retail de prijs maakt. En dat terwijl de media bol staan van vergroenen, gezond voedsel, lokaal afzetten. Al die mooie mensen van tv denken dat je een boom in de grond stopt en dat er dan vanzelf mooi biologisch fruit aan komt. Maar de realiteit is natuurlijk anders.”

Afzet vlakbij zijn bedrijf heeft hij niet. “Als iemand een keer tien kistjes komt halen, daar schiet je toch niets mee op? De transportkosten voor dat soort beetjes zijn eigenlijk enorm. Het publiek krijgt de indruk dat we hier als in de tijd van Ot en Sien nog werken. Terwijl de fruitteelt geprofessionaliseerd en geautomatiseerd is. Dat de teelt aan allerlei eisen moet voldoen en we momenteel het mooiste en veiligste fruit van de wereld telen. Maar dat kost allemaal veel geld, en de telers moeten dat ophoesten. Het gevolg is dat veel telers echt aan de geeuwhonger liggen, ik zie collega’s die het niet gaan redden. Ik maak me echt zorgen. De bulkappel zijn we eigenlijk al kwijt als verdienmodel, dat kan Polen veel goedkoper, qua grondkosten en arbeid. Wat wij als telers doen, wordt niet gezien als waardevol. En de politiek zwijgt erover, er zijn immers grote belangen gemoeid met de voedselproductie.”

Het lijkt volgens Leewis  alsof er voor buitenlandse leveranciers andere regels gelden. “Fruit uit Zuid-Afrika wordt flink bespoten, maar kan ongehinderd de EU in, eieren uit Oekraïne ook. Omdat de politiek vindt dat we die landen moeten helpen. Terwijl ik altijd dacht dat regels regels zijn. De media praten de retailers na, logisch want één kwaad woord en ze zijn hun adverteerders kwijt. Kortom het hele systeem van teler tot in de winkel klopt niet meer, er is onrecht, ongelijkheid van behandeling en veel leed in de sector. Dat kan zo niet langer. Het moet écht anders, het roer moet om.”

Terug