Jeannet Mulder

Praktisch richting geven bij innovatie op fruitbedrijven

Nieuws Datum
11/07/2023
Innovatie op fruitbedrijven, in de breedste zin van het woord. Dat is de opdracht die Jeannet Mulder als Gelders innovatiemakelaar heeft. “Maar wel concreet zijn, geen ellenlange procedures, een goed gesprek en kunnen luisteren, zodat ik mijn netwerk kan inzetten.”

Jeannet heeft als Projectleider Scholing en Innovatie bij de NFO flink wat kennis en ervaring op zak. Ze kent ook de vele loketten in de provinciale organisatie, waar een ondernemer terecht kan. “Ik krijg bijvoorbeeld vragen over de energietransitie”, zegt Mulder, die een Rabo-agro-achtergrond heeft. “Of ik mensen ken die goed ingevoerd zijn in deze materie. Ik kan ze richting bieden. Ook vragen omtrent bodemgezondheid of watergift kom ik tegen. Van heel kleine vragen of wijzigingen in de bedrijfsvoering tot grote, ingewikkelder materie of technische vernieuwingen. “Ik kijk hoe ik telers kan helpen, het initiatief komt van de ondernemer. Wat ik vooral doe, is de drempel verlagen om het gesprek aan te gaan én ik kan verwijzen naar allerlei partijen. Dat er subsidie bij komt kijken, is een mogelijkheid. De ondernemer moet natuurlijk óók investeren. Samen kunnen we kijken wat er nodig is om tot een besluit te komen. En laat ik duidelijk zijn: niet alle ideeën hóeven concreet te worden. Maar we moeten de wil tot innoveren houden, dat brengt ons als sector verder, en dat ziet het provinciebestuur van Gelderland ook zo. Daarom: ik wil vooral praktisch bezig zijn, voor de sector maar ook individueel, en niet hoog over op beleidsniveau.”

Jeannet houdt zich bezig met vernieuwing in de breedste zin van het woord, op zowel grote als kleine schaal. “Denk bijvoorbeeld aan technische innovaties en productvernieuwingen. Maar ook aan het doorvoeren van aanpassingen in de bedrijfsvoering en de introductie van producten en diensten, die een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgaves van Provincie en Rijk op het gebied van water, biodiversiteit en klimaat. En we kijken niet alleen naar bestaande innovaties, maar ook naar wat er nog niet is, maar de fruitteler en de sector wel verder kan brengen.”

Een mooi voorbeeld van een innovatie is de bladblaasmachine die fruitteler Menso Tijssen – samen met zijn broers en partners in de fruitteelt en met financiële ondersteuning – ontwikkelde en die nu operationeel is. Hij was onlangs te zien op de Appeldag in de Proeftuin Randwijk.

Fruittelers die een goed idee hebben, de volgende stap willen zetten, maar niet weten hóe, kunnen contact opnemen met Jeannet Mulder, via 06-10216533 of jmulder@nfofruit.nl

Terug