Technologie en gezelligheid op Dé Appeldag

Nieuws Datum
11/07/2023
Informatietechnologie, handwerk en gezelligheid gingen hand in hand op Dé Appeldag op de Proeftuin in Randwijk. Fruit-telend Nederland ontmoet elkaar.

Het krimpende pakket aan gewasbeschermingsmiddelen was een belangrijk thema op de dag en bij velen een groot punt van zorg. Tijdens het event werd onder meer door onderzoekers van de WUR in rondleidingen getoond welke alternatieve bestrijdingsmethoden worden uitgeprobeerd in praktijkproeven op Proeftuin Randwijk. Ook zelfrijdende voertuigen voor gewasbescherming en gps-gestuurd onderhoud van de opstand door robots bleken de interesse van de rond 1500 honderden bezoekers te wekken. De demonstraties in de boomgaard en de nieuwste plukmachines trokken bijzonder veel belangstelling. Fruittelers leren graag wat bij, zo bleek.

Op het terrein en in de hal van de Proeftuin bleken tal van dienstverleners, afzetbedrijven,  adviseurs, verzekeraars en bouwers van machines prominent. Het aantal exposanten liep op tot 115. De nieuwste spuitmachines met bijna complete driftreductie waren er te zien en natuurlijk veel andere tractie. Maar hier en daar stond ook de software voor al die nieuwe technologie tentoongesteld. Een autonoom voertuig moet nog steeds worden voorzien van de juiste kaart om veilig door de boomgaard te rijden.

Dé Appeldag blijkt in een belangrijke behoefte te voorzien: telers van hardfuit, handel en toeleveringsbedrijven kunnen er ‘onder ons’ netwerken en eens bijpraten, voordat het drukke oogstseizoen begint. Dé Appeldag is een project dat voortkomt uit de samenwerking tussen WUR, NFO, Fruitconsult, CAF en Delphy

Terug