Fruitplukdag: kennismaken met de fruitteelt

Nieuws Datum
16/10/2023
Fruitteler Bert den Haan en zijn partner Mireille Gijsberts stelden zaterdag 23 september hun boomgaard in Kerk-Avezaath de weer open voor de Fruitplukdag. Dat is een landelijke actie van Fruitvooruit.nl.

Er was tijdens de Fruitplukdag volop gelegenheid om zelf te plukken en te proeven. Vooral kinderen kwamen in actie: er stonden plukmandjes voor hen klaar. Het fruit mochten ze mee naar huis nemen. Bezoekers, sommige uit Den Bosch zelfs, konden ervaren hoe lekker en gezond de appels en peren van Nederlandse bodem, rechtstreeks uit de boomgaard zijn. Den Haan zelf reed met een pluktreintje vol ouders en kinderen door de boomgaarden, waarin de appelpluk in volle gang was. Kinderen konden knutselen, kleuren en spelletjes doen, bijvoorbeeld een parcours met stokpaardjes rijden.

Bert den Haan, regiovoorzitter van de NFO, trekt graag tijd uit voor deze activiteit. “Het is gewoon leuk om mensen kennis te laten maken met de fruitteelt. Juist ook kinderen. Bovendien hebben we er wat aan, omdat hierdoor meer mensen weten dat we ook huisverkoop van appels en peren doen, tot december. Wat me wel een beetje tegenvalt is dat maar weinig collega’s in rivierenland hun boomgaard openstellen. De Fruitplukdag is juist zo’n mooie gelegenheid om publiek met de sector kennis te laten maken. Echt je kunt promotie niet mooier doen: zelf laten beleven hoe de appels en peren worden geoogst. We zijn trots op ons fruit, het voelt als teler niet juist aan dat we zo veel beperkingen krijgen opgelegd. Nu weer met bestrijden van de appelbloesemkever, die je oogst vernietigt. Ik heb ook zo’n perceel, daar is maar 20 procent van de appels over.”

Terug