Hardfruitteelt ernstig bedreigd: help!

Nieuws Datum
16/10/2023
NFO heeft de petitie 'Red de Nederlandse appel' online gezet. De appelbloesemkever en de perenknopkever vernietigen hele oogsten. “De Nederlandse appel wordt echt bedreigd, dit is geen incident”, zegt Ron Mulders, voorzitter van de NFO.

Zonder appel geen taart, stelt de begeleidende slogan op de petitie. Mulders: “We telen al heel lang heel schoon, we verduurzamen waar dat kan en moet. Maar in dit geval hebben we hulp nodig. Er is echt geen natuurlijke manier om de kevers te bestrijden. De plaag is echt bedreigend, er gaan bedrijven omvallen als het zo doorgaat. De kevers grijpen razendsnel om zich heen.”
“We hebben alles perfect voor elkaar, we hebben de regelgeving tot ons genomen. Maar accepteer dan ook, dat er grenzen zijn. En die zijn met deze plaag bereikt. In de proeftuin op Randwijk wordt wel geëxperimenteerd, maar het ziet er naar uit dat je niet alles kunt wegvangen op die manier. Eén kever nu zijn er binnen korte tijd veertig, en zo door. Er is echt geen kruid tegen gewassen. Dat kreng eet hele bomen op.”
Wat wil de NFO dan, namens de telers? “Er zijn middelen in Duitsland en België, die daar in de biologische teelt worden gebruikt. Die wérken. Maar hier mogen ze niet worden ingezet. Laat die middelen toe. Weet dat we verantwoordelijkheid ten opzichte van de bomen en de omgeving kennen. NFO/LTO hebben contact opgenomen met het ministerie van LNV, maar er komt geen reactie op onze roep om hulp. Dat is ook de reden dat we deze petitie hebben gemaakt. Een petitie die onze leden hopelijk ook zullen delen in hun naaste omgeving. Want het voortbestaan van de appel- en perenteelt staat op het spel. Deze kevers zijn een echte bedreiging voor de Nederlandse fruitteelt. We willen toch zo veel mogelijk onafhankelijk zijn van het buitenland?”
NFO produceert als onderdeel van de campagne Red De Appel ook vlogs (filmpjes) die op sociale media worden gedeeld.

Klik hier voor de petitie: https://www.petities.com/manifest_voor_een_bloeiende_toekomst_van_de_fruitteelt

Terug