Erik van Haarlem

Plukkers tegen telers: voetbalinterland Nederland-Polen

Nieuws Datum
16/10/2023
De voetbalinterland Nederland-Polen in het rivierengebied is een jaarlijks sociaal hoogtepunt van de fruitoogsttijd. De interland trok honderden deelnemers en bezoekers op 30 september op het sportpark De Iepengaard in Wadenoijen.

“De Poolse plukker/speler Arthur Sosnowski doet al mee sinds het begin van de interland, 15 jaar geleden”, vertelt fruitteler Erik van Haarlem, die spelersdirecteur is van het Nederlandse team. Gast-bondscoach Is Ron Mulders, voorzitter van de NFO. “De interland was een idee van Aart Verrips, fruitteler in Tricht. Het was een kleine gebeurtenis met misschien vijftig bezoekers en deelnemers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een paar honderd aanwezigen.”

Voor de interland worden op fruitbedrijven in rivierenland flyers uitgereikt. Deelnemers kunnen zich ook meteen inschrijven. “Toen Aart het voor gezien hield, ben ik ermee verdergegaan. Ik woon in Deil en voetbal bij Rhelico in Rumpt. Bij Rhelico zijn we nu weg, het toernooi wordt nu gehouden op het complex van VV Wadenoijen. Daar zijn we met open armen ontvangen, ze kennen de fruitteelt en hebben gevoel voor de agrarische wereld. Ik zoek zelf de mensen uit voor het team telers, ze zijn tussen de 16 en 60 jaar.”

In het clubhuis draait Poolse muziek, maar ook Nederlandse. “Wel live, we hebben wethouder Joke van Vrouwerff van West Betuwe te gast, die zelf musiceert. Ze brengt een aantal van haar orkestleden mee. Ieder jaar proberen we zo een aardig extraatje in te bouwen.”

De wedstrijd duurt twee keer 30 minuten. “Niet te lang, de derde helft is minstens zo belangrijk. Het is echt een sociaal evenement.” Nog wensen? “Het zou leuk zijn wanneer we ook damesteams op de been krijgen. Maar dat leeft in Polen niet zoals in Nederland. Komt misschien nog.”

De wedstrijd eindige in een gelijkspel: 1-1, waarna de Poolse voetballers wonnen met strafschoppen en de beker overhandigd kregen. Ook Fruitpact leverde haar bijdrage, Frank Engelbart trok het oranje tenue aan en speelde mee.

 

Terug