Menso Tijssen

Menso Tijssen werkt groener met Terra Ranger

Nieuws Datum
11/12/2023
Fruitteler Menso Tijssen uit Altforst besloot bij te dragen aan vergroening van de sector: met subsidie uit het Regionaal Stimuleringsfond RSF, geholpen door Fruitpact, kocht hij een mechanische onkruidbestrijder en test deze in de praktijk.

De Terra Ranger wordt gemaakt door Van Wamel uit Boven-Leeuwen, onder de merknaam Perfect. “Ik heb hem aan het werk gezien op een open dag bij Van Wamel, het leek me een mooie manier om een deel van de fruitteelt te vergroenen. We hebben 30 hectare aan fruit, dat is bij elkaar zo’n 90 kilometer aan paden. Je rijdt met de Terra Ranger acht tot tien kilometer per uur, op zich best snel. Maar ik moet opmerken: je moet wel wat vaker herhalen.”

Tijssen liet met de aanschaf verschillende factoren bijeenkomen. “We nemen deel aan het Natuur en Boer Programma van AH, waarbij een van de voorschriften is, minsten één keer niet-chemisch onkruid te bestrijden. Dat is dus één. Fruitpact wees ons op de subsidiemogelijkheid bij het RSP van Fruitdelta Rivierenland. En we helpen ook Van Wamel met de introductie door te laten zien hoe en wanneer we de Terra Ranger inzetten.”

De zwarte strook onder fruitbomen moet concurrentie om voedingsstoffen voor de boomwortels voorkomen. “We hebben de Terra Ranger van Van Wamel gebruikt sinds begin van de zomer. En in het najaar, na de oogst, moet je nog eens terug, want gras en onkruid zijn dan weer opgeschoten en je hebt kans op muizen. Zolang de grond droog is, is het prima te doen. We hebben de afstelling nu onder de knie en doen ook testen bij collega-fruittelers en laten onze testen begeleiden door het CAF, ook een afspraak vanuit het subsidietraject. We gaan volgend jaar ook geïnteresseerden uitnodigen om te komen kijken op veldbijeenkomsten, zodat iedereen kan zien hoe het werkt en wat de resultaten zijn. ”

De fruitsector doet echt zijn best, vertelt Tijssen. “Steeds minder chemische gewasbescherming door inzet van een strokenpoetser als deze laat zien dat we het belangrijk vinden als fruittelers ons steentje bij te dragen aan een nog groenere bedrijfstak.”

 

Terug