Fruitteelt weer in actie om drinkwaterreservering
Tot begin oktober is dat inspreken mogelijk. De Provincie Gelderland wil de relatief grote drinkwaterreserveringsgebieden verkleinen, conform de motie van Provinciale Staten uit 2022. Voor het drinkwaterreserveringsgebied Betuwe-West-Buren ligt er nu een voorstel voor dat wordt meegenomen in de wijziging van de omgevingsverordening. Maar het voorkeursscenario is nog steeds een fors gebied rond de Linge. “Allemaal goed en wel, maar wat hangt ons verder dan boven het hoofd? Als het beschermingsgebied wordt, mag je straks geen gewasbescherming meer gebruiken.”, zegt Van Kranenburg, die samen met vrouw en kinderen een fruitbedrijf met 25 hectare appels, peren en pruimen heeft. Ze zijn daarnaast succesvol met De Fruitboertjes boerderijautomaat. Het zou goed zijn als de fruittelers samen met NFO, Waterschap en de regiogemeenten een zogeheten zienswijze indienen, waarmee het standpunt van de fruitteelt duidelijk wordt.
De voorkeur van de fruittelers is duidelijk: verleg het verkleinde drinkwaterreserveringsgebied een stukje naar het noordwesten. Dan worden veel meer fruitpercelen aan de zuidkant van het zoekgebied (langs de Linge) ontzien en beslaat het meer de komgronden en graslanden ten zuiden van Culemborg. Voor grasland is de impact namelijk nihil.
Het is zaak om snel met een reactie te komen, weet Van Kranenburg. De inspraaktermijn sluit op 3 oktober. Hij was er ook bij toen in 2022 de succesvolle actie ‘Laat de teelt niet opdrogen’ werd gehouden. Fruittelers, laanboomtelers en andere partijen togen naar het provinciehuis, in Provinciale Staten werden drie moties ingediend om het oorspronkelijk waterreserveringsplan te veranderen.
Van Kranenburg: “Als je de kaarten met de beoogde gebieden ziet, word je wel wat bezorgd. Het gaat wel om dieper gelegen grondwaterreserves, maar je weet niet wat je straks verder boven het hoofd hangt. Het kan de waarde van je bedrijf danig veranderen wanneer het in beschermd gebied komt te liggen. Wanneer er minder middelen mogen worden ingezet, kunnen wij niet de topkwaliteit fruit telen die we nu leveren. Ik denk dat we weer de barricades op moeten om van ons te laten horen!”
De provincie moet zorgen voor voldoende drinkwaterbronnen. Door bevolkingsgroei en economische groei wordt de komende jaren een stijgende vraag naar drinkwater verwacht. Voor Gelderland gaat het om een reservering voor 55 miljoen m3 extra drinkwater per jaar. Het Rijk heeft de provincies gevraagd om Aanvullende Strategische Voorraden voor drinkwater aan te wijzen. Dit houdt in dat er bepaalde gebieden aangewezen worden als drinkwaterreserveringsgebieden, waar in de toekomst mogelijk grondwater gewonnen wordt om te voorzien in de vraag naar drinkwater. In Gelderland zijn in 11 gebieden aangewezen, waarvan 3 in het Rivierengebied: Betuwe-West-Buren, Tielerwaard en Winssen-Slijk-Ewijk. Voor Betuwe-West-Buren is het voorstel voor verkleining van het gebied nu gereed voor besluitvorming, de andere twee gebieden volgen later. Meer informatie over de wijziging van de omgevingsverordening van de Provincie Gelderland klik HIER.