Siep Koning

Innovatieagenda draagt bij aan perspectief fruitteelt sector

Nieuws Datum
10/12/2024
De Kennis en Innovatie Agenda Fruitteelt die Provincie Gelderland de komende jaren met 2 miljoen euro steunt, betekent voor de Gelderse fruiteelt heel veel, zegt Siep Koning, directeur van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie NFO.

“De aanvraag die het provinciebestuur heeft gehonoreerd, is in samenwerking tussen partijen ontstaan. Fruitpact, NFO FruitVooruit, WUR, de Proeftuin Randwijk en Fruit Tech Campus hebben er alle de hand in gehad en zijn het niet alleen eens over de inhoud, er is sprake van enthousiasme.” NFO is de partij die de administratie en regie voert namens de anderen, Koning stelde de definitieve aanvraag voor Gelderland op.

“We hebben vooraf ook een verkenning gedaan bij de betrokken organisaties, om vast te stellen waar de gewenste thema’s en projecten overeenkomen. Voor het provinciebestuur bleek belangrijk dat vooral Gelderse thema’s doorklinken, en dat die ook aansluiten bij landelijke vraagstukken.”

Siep Koning stelt, dat er drie grote thema’s in de Innovatieagenda zijn aangemerkt. “We hebben allereerst plantgezondheid benoemd, omdat we met steeds minder chemische middelen moeten stellen.  Natuurlijk onderschrijven we verduurzaming, maar inhoudelijk kom je ook op grote knelpunten waar we als sector aan werken: de Suzuki fruitvlieg, vruchtboomkanker, zwartvruchtrot, plagen en de benodigde ondersteunende systemen in de teelt.” Inmiddels loopt een project dat de introductie van een sluipwesp tegen de Suzuki fruitvlieg in Nederland mogelijk moet maken. Het wordt met geld uit deze subsidie voortgezet.

“Ook de beschikbaarheid en kwaliteit van water is een thema dat we adresseren. De schaarste aan water op sommige momenten raakt direct aan succesvol telen. We werken hard aan efficiënter watergebruik. Toch moet je kunnen beregenen bij nachtvorst en is bij droogte druppelen een goed alternatief. Tegen hittestress en zonnebrand heb je ook water nodig, waarbij druppelen geen alternatief is. Er loopt nu een proef met vernevelen in de boomgaarden. Tegelijkertijd zoeken we naar wegen om emissie van gewasbescherming naar oppervlaktewater en bodem te reduceren, al heeft de sector al een hoge standaard bereikt. Daarin is al een enorme slag gemaakt.”

“Als derde thema voor projecten benoemen we het verkrijgen van een betere verbinding met de maatschappij waarvoor de fruitteelt voedsel produceert. We denken dan aan bijvoorbeeld publieksdagen op bedrijven, zoals die al vaker zijn gehouden. Maar onder dit hoofd vangen we ook het open kunnen houden van het ondernemersloket waarmee we telers helpen met bedrijfseconomische vragen of problemen. Tevens gebruiken we deze subsidie voor het verder uitwerken  van zogeheten KPI’s, kritische prestatie indicatoren, waarmee we bedrijven en overheden in cijfers kunnen tonen dat we een milieubewuste, maatschappelijk relevante en succesvolle bedrijfstak vormen. Het systeem biedt perspectief, mits het onderdeel waarderen en belonen van ondernemers goed wordt ingevuld.”

Terug