Greenport Gelderland 12,5 jaar

Nieuws Datum
26/05/2025
Greenport Gelderland bestaat 12,5 jaar. Dick Koorn van LTO Noord in Wageningen is al sinds de start de coördinator van Greenport Gelderland, het platform waarop de tuinbouwpacten in het rivierengebied elkaar ontmoeten, samen met overheden en onderwijs. Het jubileum wordt gevierd op 6 juni op de Proeftuin in Randwijk.

“De Gelderse tuinbouw kent het Fruitpact, Laanboompact, twee Glastuinbouwpacten en het  Paddenstoelenpact. In 2012, op verzoek van gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, schreef Frank Engelbart een plan voor het platform. De gedeputeerde wilde één plan voor alle pacten en met één bestuur praten over beleid en projecten. Dus werd de stichting Betuwse Bloem opgericht, de voorloper van Greenport Gelderland. Die naam weer werd aangenomen nadat de overheid bepaalde regio’s in de land- en tuinbouw erkende als Greenport en zo op zijn beurt weer een gesprekpartner had. Het is een netwerk van gelijkgestemde netwerkorganisaties die vooral land- en tuinbouwbeleid op de agenda hebben. De bijeenkomsten vinden plaats onder de koepel van Greenports NL, bijeenkomsten waar vertegenwoordigers van bedrijven, onderwijs, sectororganisaties en provincies informatie uitwisselen en kijken hoe samen op te trekken voor de tuinbouwbelangen. Onze voorzitter gaat daar ook regelmatig naartoe.”

Koorn: “De stichting in Gelderland had bij de start een coördinator nodig.  Ik werk voor LTO Noord en werd gewezen op de functie, solliciteerde en werd aangenomen.” Dick Koorn verzorgt de agenda’s, organiseert vergaderingen en bijeenkomsten, bereidt besluiten voor over subsidieaanvragen voor projecten en dient die na goedkeuring in bij de provincie. “In de loop van de tijd hebben we 140 projecten gedraaid met de pacten, die weer namens de ondernemers optreden. We hebben een efficiënte en succesvolle samenwerking met het provinciale bestuur en medewerkers, ook die zien het belang van de tuinbouwsector in de provincie. Er is vertrouwen gegroeid tussen alle betrokkenen. De Provincie zorgt voor een groot deel van de financiering. Werken aan een cluster moet je lang volhouden, dan ontstaat er een vertrouwen met elkaar. Het begint in feite bij de ondernemers in de pacten, die daadwerkelijk resultaten zien door de projecten waar ze aan meedoen. Want dat is waar het écht gebeurt: op de bedrijven en in de boomgaarden. Greenport Gelderland is er meer voor organisatie en benodigd bestuurlijk overleg en het aangeven van de strategie voor een komende periode voor de tuinbouwsector.  Dat kan je ook zien aan de samenstelling: pactbestuurders (zowel ondernemers als namens gemeenten), onderzoek en onderwijs. En natuurlijk komen de pactmanagers, de regisseurs in het rivierengebied, ook regelmatig samen.”

De agenda van Greenport Gelderland wordt bepaald door relevante thema’s die de hele sector tuinbouw raken. “We hebben thema’s die gaan van weerbare gewassen en voedselzekerheid via ruimtegebruik, de transitie naar een energieneutrale sector in 2040. Ook over arbeid, onderwijs, robotisering en een gezonde bodem en de watervoorzieningen. Die beleidspunten worden gekoppeld aan een bestuurslid, zodat die op een thema is aan te spreken. Het is telkens goed om te merken hoe de Provincie ons vertrouwt. Maar we rapporteren dan ook regelmatig over het wat en hoe van onze activiteiten. Over alle pacten heen hebben we alleen in de afgelopen vier jaar al 60 projecten uitgevoerd.

Tijdens de bijeenkomst op 6 juni neemt voorzitter Rian Verwoert van Greenport Gelderland afscheid, ook na 12,5 jaar. Dick Koorn: “Iedereen mag komen, er zijn interessante sprekers en rondleidingen. We blikken even terug op de afgelopen periode, maar kijken vooral vooruit naar de toekomst van de Gelderse tuinbouw voor de volgende 12,5 jaar.”

Voor meer informatie en aanmelden klik HIER

Terug