Luuk Tijssen

Luuk Tijssen, jonge ondernemer, geeft bewindsman uitleg

Nieuws Datum
26/05/2025
Luuk Tijssen uit Altforst leidde onlangs staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw rond op het bedrijf van zijn vader Menso Tijssen. “Rummenie bleef maar kort, maar ik denk dat alle voor de fruitteelt belangrijke punten zijn aangehaald.”

Het verzoek kwam via Fruitdelta Rivierenland, het regiobestuur, naar Altforst. “Tevoren hebben we het verhaal natuurlijk doorgenomen. Ik heb over ons bedrijf verteld en ik wil dat op den duur ook overnemen. Momenteel ben ik aan het afstuderen op de HAS in Den Bosch, bedrijfskunde en agribusiness, en dan ga ik het fruit in. Vooral de demonstratie met de drone maakte indruk. Rummenie had geen idee dat dat kan.” Iedere boom krijgt een gps-locatie, waarna in de loop van het jaar met de drone de groei kan worden vergeleken en per boom de wortels kunnen worden gesneden. De wortelsnijder werkt met die gps-gegevens en beslist zelf waar en hoeveel moet worden gesneden in de wortels. “Tijdens mijn stage bij machinebouwer Munckhof in Horst heb ik software ontworpen waarmee je kunt berekenen of deze techniek van wortelsnijden voor een teler economisch verantwoord is. Op basis van interviews bij telers en adviesbureaus heb ik een rekenmodel gemaakt dat de teler kan invullen en waarmee hij kan zien wat er in dit geval verantwoord is op zijn bedrijf.” Het kan interessant zijn, maar ook te duur. “Het rekenmodel levert als resultaat de terugverdientijd voor die investering in gps en het zelfsturende wortelmes op de trekker.”

Hij hield zijn verhaal voor een select publiek van gemeentelijke- en regiobestuurders, Fruitpact, NFO-vertegenwoordigers en ambtenaren. “Het geven van presentaties ben ik gewend, dat moeten we op school wel vaker. Maar dit was live en zonder Powerpoint, dus nét even anders.”

Luuk Tijssen liet zich de kans niet ontgaan ook de bedreigingen voor de fruitteelt uiteen te zetten. “We hebben steeds minder gewasbeschermingsmiddelen, terwijl we wel voor een lage prijs een hoge kwaliteit moeten leveren aan de consument. Dat kan alleen met chemie nog. De middelen die we tegenwoordig gebruiken zijn minder schadelijk dan die van dertig jaar geleden, bovendien spuiten we veel preciezer. Daar moet de sector op hameren in de media. We reageren heel spaarzaam op wat er in de boomgaard gebeurt, en alleen wanneer dat nodig is. De politiek heeft het over voedselzekerheid. Wij zorgen ervoor dat je met 1 hectare 800 mensen kunt voeden. Ik heb de staatssecretaris geschetst hoe je als jonge ondernemer in de keten gaat werken. Den Haag praat over voedselzekerheid, maar zal dat echt moeten faciliteren. Dat en de beschikbaarheid van voldoende water zijn de thema’s die volgens mij momenteel het belangrijkst zijn voor de fruitteelt.”

Terug